Wednesday, January 12, 2011

.: Jom Belajar Masak 2 :.


Setelah lama aku cuti dari memasak bagai neyh, baru minggu lepas aku praktis balik..so klik je Internet tu..cari resepi..

nie aku kasik resepi yang dah aku ubah suai ikot SUKE HATI aku je..selagi aku rasa oke..oke la kot..

korang leh try sebab senang sangat sangat la aku cakap..ada 4 resepi kat sini..sume ala ala masakan Thai..see jugak la kan aku study kat ne..sempadan Thai..haruslah makanan pon ala ala Thai juga..



Resepi Siakap 3 Rasa


Bahan-bahan :
  • Ikan Siakap ( Dikelar dan lumur dengan serbuk kunyit + garam + tepung jagung )
  • Bawang Putih (kisar)
  • Bawang besar (kisar)
  • Halia (kisar)
  • Sos Cili
  • Sos Tomato
  • Sos Tiram
  • Kicap Manis 
  • Nanas + Timun ( Potong dadu )
  • Lobak Merah ( Potong Panjang)
  • Sedikit Air
  • Garam dan gula ( Secukup rasa )
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
Langkah 1 -
  • Panaskan minyak dan goreng ikan sampai garing
  • dah garing, angkat dan letak atas pinggan oke..
Langkah 2 -
  • Kisar semua bahan yang ada tulis KISAR
  • dah kisar, tumiskan semua bahan kisar tadi sampai naek bau..
  • agak da naek bau tu kan, korang masukkan sedikit sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis..agak agak la sampai korang rasa sedap..
  • then, da sebati tu..masukkan lobak merah, nanas dan timun yang korang da potong tadi..
  • tunggu kejap sampai betoi betoi masak..
  • dah masak tu korang angkat dan CURAH kan kat atas IKAN SIAKAP yang da digoreng tadi..
  • oke, da SIAP !

Bawal Sweet Sour


Bahan-bahan :
  • Ikan bawal ( dikelar dan lumur dengan garam + serbuk kunyit )
  • Halia ( Kisar )
  • Bawang Putih
  • Bawang Besar (Kisar)
  • Cili Boh
  • Sos Cili
  • Sos Tomato
  • Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara:
Langkah 1 :
  • Goreng ikan bawal sampai garing then angkat..
Langkah 2 :
  • Kisar halia dan bawang besar
  • panaskan minyak, tumis bawang putih dulu..
  • Dah naek bau, masukkan halia & bawang besar yang da kisar tadi..
  • then, masukkan cili boh..
  • agak-agak da masak sket tuh, masukkan sos cili dan tomato..
  • tambah air kalo pekat..
  • masukkan garam dan gula secukup rasa..
  • tunggu sampai masak..dan angkat kemudian lumur atas ikan bawal tadi..SIAP !
resepi nie lebih kurang je dengan SIAKAP 3 RASA tuh..


Ayam Goreng Kunyit


Bahan-bahan :
  • Dada Ayam (dipotong kecil-kecil dan lumur dengan sedikit garam + serbuk kunyit )
  • Bawang putih 
  • Bawang besar
  • Serai
  • Kacang panjang
  • Kobis bunga
  • Lobak merah
  • Lada Sulah
  • Garam
  • Air
Cara-cara :
  • First, komfem la goreng ayam dulu..then da garing angkat..
  • Pastu tumiskan bawang putih dan bawang besar yg da dipotong..
  • Then masukkan serai untuk tambah aroma dye..
  • Masukkan sket je air..
  • Pastu, agak2 air da mendidik masuk lobak merah, kacang panjang dan kobis bunga..
  • Macam biasa, adjust kan masakan dengan garam dan gula secukup rasa ye..
  • Da agak masak, angkat dan hidang..

Paprik Campur
 Bahan-bahan :
  • Sedikit ayam yang dipotong dadu
  • Sotong
  • Udang
  • Bawang Putih (kisar)
  • Bawang Besar (kisar)
  • Cili Boh
  • Serai (kisar)
  • Cili Padi
  • Sos Cili
  • Sos Tomato
  • Sos Tiram
  • Kicap Manis
  • Daun Limau Purut
  • Kacang Panjang
  • Lobak Merah
  • Kobis Bunga
  • Putik Jagung 
  • Garam, gula dan sedikit air
  • Tepung jagung ( Pekatkan kuah )
Cara-cara :
  • Kisar sume bahan yang aku kena KISAR tuh, then panaskan minyak dan tumis..
  • Bila naek bau, masukkan cili boh ..
  • Agak cili tu da masak, masukkan ayam, udang dan sotong tadi..
  • Tunggu kejap sampai masak sgla ayam, udang dan sotong tadi..
  • Pastu masukkan sedikit air..
  • Bila air dah mendidih masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis..
  • Pastu masukkan segala sayuran oke..
  • Diikuti ngan cili padi dan daun limau purut, daun limau purut aku rasa plg pntg oke.. sebab kalo takde daun nie..takde aroma dye..tak jadi le kau punye PAPRIK tuh..
  • nak sedap, leh perah limau kasturi ye..
  • DAH SIAP !  

SELAMAT MENCUBA!









No comments: